"Nu tot ce straluceste este aur"

....spunea un vechi proverb..

4 zile .. de experiente umilitoare, din punctul nostru de vedere.

Daca sarim peste comentariile stupide de-a dreptul ale celor ce trec sa priveasca martisoarele, ramane maxima ingrijorare.. De cand traditionalul nostru 1 Martie.. martisor.. a ajuns o inventie celebrata in China????

Cand si unde s-a pierdut valoarea potcoavelor, a trifoiului.. a cosarului??? Acele mici simboluri intalnite sub diverse forme.. cauciuc, metal..sau lemn.. sau nu conta.. pentru ca era superstitia unui simbol norocos. Acum... nu mai sunt nimic.
Urmaresc oamenii ce trec grabiti, sau in cautarea febrila a unui martisor cu care sa ia ochii persoanei ce ii va fi oferit...si ma uit cu stupoare cum toate simbolurile.. si traditiile romanesti au fost inlocuite cu tinichele aurite dar pline de pietricele colorate.. sunt la mare cautare.

Daca la o masa nu sclipeste nimic, nu este nimic interesant.

In 4 zile.. probabil ne ajung degetele de la maini (daca nu cumva de la una) sa numaram oamenii care mai apreciaza eforturile traditionale romanesti.
Intr-un mod mai putin politicos, as putea spune ca sunt cam scarbita de mutrele vazute in ultimele zile, de snobismul intalnit.. etichete.. fite.. fatarnicie.
Nu stiu cum as putea numi doamnele la varste respectabile, care...sincer, nu mai apreciaza nimic din traditionalul Romanesc (asta.. daca isi mai amintesc ce inseamna). Sunt revoltata.. sa vad persoane imbracate bine, fataindu-se prin mall ore ca niste mari "doamne" ce sunt.. dar cand ies afara, se infig tot in chinezisme ieftine pentru a le oferi cadou persoanelor dragi.

Sunt dezamagita de cat de putini tineri mai cumpara martisoare.. si mai tare de atitudinea lor in fata ideii de a oferi un simbol al primaverii.
Nu inteleg cum de reusim sa ne plangem de scaderea economiei romanesti.. dar incurajam importurile dintr-o tara in care copii ca ai nostri, poate putin mai mari, sunt exploatati pentru ca unora (pardon! majoritatii!!) sa le sclipeasca ceva in ochi pe o masuta.

Nu vorbesc acum din ciuda ca piata e mult sub asteptari pentru noi in mod special. In zona mai urmaresc 3 masute cu produse similare, realizate manual de niste oameni care nu asteapta totul de-a gata din China, pentru a mai pune doar un adaos si a lua ochii trecatorilor. Muncesc si ei cu placere, la fel ca noi, pentru a crea niste produse speciale, dar... ROMANESTI!!!

Am auzit un comentariu de-a dreptul enervant.. si sincer, as fi facut posesorul sa-si inghita cuvintele... " lucrat manual... sigur.. made in china.." si asta cu referire la produsele noastre... dar chinezisme a ales..
Cum naiba iti permiti sa comentezi.. cand nici macar nu poti face diferenta intre produse chinezesti si cele lucrate manual la noi? As vrea sa-l vad la lucru pe respectivul "domn" si imi mentin ghilimelele, pentru ca un domn adevarat nu si-ar fi permis o astfel de afirmatie.

Concluzia dupa 4 zile? Mi-e rusine ca sunt romanca.. si sunt tot mai constienta ca traditiile si valorile romanesti sunt niste mituri pe care tot mai multi uita sa le transmita mai departe generatiei urmatoare. Am importat sarbatori de la americani, in scopuri comerciale.. evident, dar pe ale noastre nu mai stim sa le apreciem.
Pe vremea cand aveam 1 si 8 Martie...si 24 Februarie - Dragobetele (ca poate nu-l mai tineti minte toti) Halloween si Valentine's Day...erau povesti de adormit copiii in America.. iar romanii habar nu aveau cu ce se mananca.. Ar putea fi fericiti americanii, sarbatorile lor sunt distrugatoarele sarbatorilor traditionale romanesti.

O primavara frumoasa sa aveti dragi chinezi-americani, compatrioti.. fosti romani!

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Copilaria.. dulce sentiment

plimbare in trecut..

Remedii naturale.. pentru suflet