increderea in tine!





Unul din motivele pentru care ma simt extraordinar.. si nu mi-e teama sa mut muntii.. si nici sa lupt pentru ce imi doresc este increderea in mine. Povestea asta cu increderea... e uimitoare.. Iti da o energie fantastica.. si forta... si putere.. cand exista... dar te tranteste de nu te vezi... cand habar nu ai ce presupune increderea in propria persoana.

Mi-am stabilit in timp un obicei sanatos: periodic .. imi fac timp sa ma analizez.. sa-mi aflu limitele.. dorintele.. sa-mi evaluez capacitatile si limitele de fortat mai departe in perioada urmatoare. Ma ajuta extraordinar de mult sa-mi pastrez increderea in mine.. in fortele mele.
Am invatat sa fac de toate.. asa mi-am testat limitele :)


Aici, totusi... mai este un lucru important de adaugat. La increderea in tine.. pot contribui si cei din jur. Cand simti ca esti sustinut in ceea ce faci, ca parerea iti este ascultata si esti tratat ca un adult responsabil, unul care stie ce vrea... cand auzi un "stiu ca poti".. sau " sunt mandra de tine" .. cum sa nu creasca aripi increderii???

Chiar daca am facut o facultate in Relatii Internationale.. si un masterat in contabilitate.. am invatat sa dau cu glet, vopsea.. sa pun gresie si faianta cu tatal meu.. sa sparg lemne.. sa dau cu sapa.. sa plantez un pom... nu mi-e jena nici macar sa incerc joburile masculine... imi place chiar sa simt ca putem munci cot la cot. Nu-mi pasa de bani... imi place sa nu traiesc sub jugul lor.. prefer oricand sa ma refugiez intr-un colt de natura.


Am incredere in mine? DA! Chiar si atunci cand pic.. ma ridic extrem de repede pentru ca sunt luptatoare din fire.. si nu renunt usor (aviz amatorilor .. !) Imi place la nebunie sa-i invat si pe ceilalti sa capete incredere in ei... si.. rebela, cum am fost mereu, am urat persoanele dictatoare.

Efectele inverse... sunt devastatoare. Iti trebuie o gramada de timp.. sa iei o decizie.. si atunci inca iti este teama ca nu e cea corecta.. Pe de alta parte... NICIODATA... nu a fost posibil sa ai incredere in altcineva daca nu ai in tine.
Se spune... "respecta, ca sa fii respectat", "iubeste, ca sa fii iubit"... e valabil si pentru incredere.

Ma uit in ultima vreme.. cum, a fi sub influenta altora... te face sa uiti cine esti TU ca individ.. ce poti... Nu mai stii ce vrei.. care iti sunt limitele.. pana unde poti merge, eziti sa-ti asculti inima... sa ai incredere in cei din jur.. Si, in final...cat poti lasa sa te conduca si influenteze doar reprosurile..?

Cineva.. mi-a spus recent, ca i-am spus doar ce a vrut sa auda... :))) Pe dracu! Imi face o placere deosebita sa spun exact ce gandesc indiferent de situatie.. si conteaza prea putin daca sunt bune sau rele... lucrurile pe care le am de spus. Nu stau sa analizez cu cine stau de vorba.. imi spun punctul de vedere... chiar daca nu corespunde cu al celuilalt.. in fond sunt un individ cu personalitate proprie.. cu drept la cuvant si opinie si mai ales incredere in modul de a gandi. Este perfect adevarat si faptul ca daca cel cu care stau de vorba.. nu merita respectul meu.. va resimti asta in fiecare cuvant.

Nu as fi ajuns sa public blogul daca nu aveam incredere in mine. Poate... am postat fantezii... poate sunt realitati.. dar increderea mi-a dat curajul sa le fac publice. Tot increderea m-a facut sa tin la corectitudine.. sa lupt pentru o lume mai buna. Poate sunt idealista.. dar asta a fost dorinta de pornire si s-a mentinut pe parcurs.. E adevarat.. nu poti schimba intreaga lume... pentru ca.. asa cum spun de obicei, nu poti cere cuiva ceva ce nu are: suflet si creier. Le ai din nastere... sau nu le capeti niciodata.. Dar ..orice suflet salvat.. schimbat.. e un mare castig, un mic pas spre o lume mai buna, spre acel taram in care respectul, increderea, iubirea.. visele.. EXISTA! Uneori.. poate chiar in ciuda celorlalti.. Nu se stie niciodata.. poate urmeaza si ei exemplul :D

Uitandu-ma in jur... imi dau seama cat dauneaza increderea in sine.. cate lucruri poti pierde in viata, unele prea frumoase.. si prea importante.. pentru ca nu vezi lucrurile evidente... gesturile cu care esti inconjurat... omul de langa tine asa cum este el... si te lasi orbit de nesiguranta.. de o neincredere ce nu-si gaseste fundamentul intre doi oameni, mai ales cand nu ti-au fost date motive.. de teama de a pierde ceva.. de nesiguranta ca nu te poti ridica la nivelul unui predecesor.. care nu-ti ajunge la genunchi macar...

Pe de o parte... ma intriga.. pe de alta.. ma amuza.. dar per total mi se pare stupida combinatia in sine.

Cat de greu poate fi... sa iti rezervi o zi la cateva luni... de introspectie? Cat te poate costa.. o analiza atenta a capacitatilor tale? Oare te poate costa mai mult sa deschizi ochii si sufletul... decat sa pierzi oportunitatile ce-ti apar in cale, pentru ca ti-e teama de capcanele ce pot fi ascunse in ele?


Nu lasati neincrederea sa va rapeasca sansele de a fi voi.. de a lua ce e mai frumos de la viata.. la adanci batraneti.. veti regreta fiecare moment! 5 minute daca iti acorzi in fiecare zi... si esti altul :) Si mai e ceva... subconstientul.. "stiu ca pot"..."am incredere in mine" .. actioneaza in directia dorita!










Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Copilaria.. dulce sentiment

plimbare in trecut..

Remedii naturale.. pentru suflet