romani, spre ce ne indreptam?


Sunt convinsa ca economisti au iesit pe banda rulanta...din pacate, foarte multi fara locuri de munca. De ce? Pentru ca acolo sus unde se fac legi, bugete si mai tot ce tine de economia noastra ca tara, sunt unii care nu au trecut vreodata prin scoli cu profil economic. Nu ma dau mare economist.. incerc doar sa inteleg un sistem care a devenit nefunctional. Sa fie incapatanarea celor "alesi" (ma intreb cine i-a ales... poate cei ce acum au ajuns pe strazi pentru a-si apara drepturile..?) de a schimba sistemul la fiecare 4-5 ani?
Am ajuns in ultimul hal... si totusi intrebarea mea pleaca din '90 incoace. Cum de o tara fara datorii externe a ajuns sa apeleze la FMI? Pentru ce aveam nevoie de bani de afara cand aveam o economie functionala, o balanta de plati externa pe plus? Si.. pentru ce s-a acceptat ca acei bani sa fie dusi in inchiderea fabricilor, a minelor? Cand toate acele salarii compensatorii (sincer.. numite praf in ochi..chiar daca sumele au fost frumusele..) puteau fi adunate si investite in retehnologizare? Oamenii isi pastrau locurile de munca.. iar tara ar fi prosperat.. poate.
De ce acum, in loc sa inlesneasca societatilor crearea de noi locuri de munca.. pentru reducerea somajului, implicit a cheltuielilor bugetare si atragerea de noi fonduri la buget, macar din impozitele obtinute din salarii, se taie pensii, se da din nou afara... se lasa mamele cu niste indemnizatii de sters praful.. eventual, pentru ca imi amintesc ce inseamna lapte praf, pampersi, alimentatie sanatoasa.. si Doamne fereste sa se mai si imbolnaveasca copilul!
Nu pot intelege cum reducerea atator locuri de munca... poate aduce Romania pe linia de plutire? Nu pot intelege cum cresterea somerilor.. poate reprezenta ceva benefic.. Si cel mai mult, nu pot intelege romanii, cum asista aproape linistiti.. la cea mai mare hotie din toate timpurile. Am fost o tara de revolutionari.. si am ajuns o tara de prapaditi.. de spectatori la propria viata.
Mama mea are o pensie de 500 Ron.. extraordinar de mare..! Adevarul e ca nici macar nu o pot compara cu cele ale demnitarilor si mai marilor tarii noastre .. la care ma pierd in zero-uri.. si asta in lei noi... Cum naiba avem pretentia ca acesti oameni sa supravietuiasca, cand nici macar cheltuielile normale nu le pot acoperi, cu atat mai putin medicamentele necesare varstei a 3-a?
Sunt revoltata.. (de la alegeri incoace).. am dat la o parte oameni capabili.. pentru a pastra in finala niste incapabili. Eu, recunosc, ca la turul 2 nu am fost la vot.. pentru ca nu am considerat ca am intre cine si cine sa aleg.
Ne uitam la cei apropiati ca raman fara locuri de munca.. si tot mai multi aleg sa plece din tara pentru a cauta un trai .. poate nu cu mult mai bun, dar macar mai decent... pe alte meleaguri.. Acceptam dezbinarea intr-un stil care ma lasa muta, dar ma enerveaza in acelasi timp.
In conditiile date.. si la modul in care evolueaza lucrurile... in curand ma intreb ce naiba va mai functiona in tara asta... daca bani la buget nu mai avem, firmele se inchid tot din cauza acelor "finantisti" de sus (pentru ca sincer acum.. daca as avea o firma cu profit 1000 Ron, NU!!!! as plati acel impozit forfetar, adica 2200 Ron impozit pe cei 1000 :( ) iar celelalte trebuie sa suporte toate taxele... si ma intreb cat vor mai putea face asta. Ce ne ramane in final? Ramane presedentia, guvernul si ministerele? Si noi ceilalti? Muritori de foame? Asta daca nu ne ridica bancile si cenusa pentru creditele datorate.. sau poate se inchid si acelea? Si atunci vor mai vrea bani de la FMI? Ma intreb pentru ce....
Eu cred, si nu ma intereseaza cine ma poate acuza de instigare, ca ar fi timpul ca romanul sa puna punctul pe I. Exista si solutii care pot face lucrurile mai usoare pentru toata lumea, daca cineva ar avea timp.. si mai ales dispozitie sa plece urechea.. sau sa renunte la a indesa intr-un mod grotesc (as putea spune) in propriul buzunar. Dar cred ca pentru asta e nevoie de niste capete mai luminate sus, de niste oameni integri, daca mai avem asa ceva.. in conducere, sau macar a ministerelor avizate sa se ocupe de finantele statului.
Vreau sa vad Romania in strada! Ce se poate intampla? O alta revolutie? Acum 20 de ani romanii au fost mandrii ca au participat la o revolutie.. acum.. dupa 20 de ani.. cand suntem mai rau decat eram atunci, ce naiba pazim? De ce se iese organizat in strada? Intre orele 9.30-13.30? Ce-i asta? Pauza de masa? Plimbarea de dimineata? De ce doar 40.000? Restul unde sunt? Isi cauta de lucru in alte tari.. in care nu mai avem relatii diplomatice si suntem priviti ca ciumati?
Cred ca am nevoie de ajutor sa inteleg in ce directie ne indreptam .. si mai ales unde s-a pierdut spiritul revolutionar.

Comentarii

  1. http://www.youtube.com/watch?v=285OKea14Sc&feature=PlayList&p=FE84223A502C7A47&playnext_from=PL&playnext=1&index=13

    Meoldia spune tot ... din pacate.

    Ps: nu e pentru urechile sensibile, limbajul este unul "licentios" :P

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu

Postări populare de pe acest blog

Copilaria.. dulce sentiment

plimbare in trecut..

Remedii naturale.. pentru suflet