Invatamantul incotro?

Dragi parinti,

pentru ca...parintilor ma adresez in aceasta seara, sunt confuza si am nevoie de ajutorul vostru.
Ma lovesc de "minunatul" nostru sistem de invatamant din 2 pozitii si incerc cu disperare sa realizez ce inteleg copiii nostri. Sunt parinte de bobocel de clasa 1, desi.. boboceii acum.. sunt cei de la clasa pregatitoare, dar in acelasi timp vizitez zilnic scoli si gradinite si in majoritatea lor vad dascali sau educatoare care se straduiesc sa se adapteze programei impuse de minister si nu indraznesc sa comenteze sau sa riposteze, de teama sa nu-si piarda locul de munca.

Eu, una, va spun sincer ca nu mai inteleg absolut nimic. Carti peste carti..peste carti, programe fara prea multa noima si maxima exigenta, dar pana la un punct. Si aici va intreb, dragi parinti, ce-a fost gresit in programa noastra de invatamant? Suntem inculti? Inadaptati? Depasiti?

Am avut notare de la 1 la 10 si eram departajati. Va mai amintiti cata lupta exista sa depasesti un coleg care avea aceeasi medie ca tine? Ce insemna pentru fiecare, la sfarsit de an, cand erai strigat pentru unul din premii..si cu cata mandrie iti primeai coronita, diploma si pachetelul de carti? Si de la lucrurile care pe noi ne-au stimulat sa interactionam, sa fim competitivi.. vin din urma, de fapt cel mai corect spus este ...cresc in casele noastre, copiii nostri..pentru care ne dorim tot ce e mai bun si un viitor frumos, luminos, plin de realizari. Copiii nostri care cresc de fapt fara strop de competitie.

Nu stiu daca reusesc sa va explic diferenta. De la notele noastre care departajau clar, am ajuns la calificative care nu spun mai nimic. Le-au rapit dreptul de a primii premii la final, le-au impus evaluari la fiecare 2 ani, si au zapacit materiile, de nu mai inteleg nimic sarmanii.

Doamna noastra invatatoare chiar ne spunea la sedinta ca un copil a intrebat-o "doamna, dar de ce cantam la ora de matematica?" Si eu ma intreb acelasi lucru. Cum de matematica noastra clasica a ajuns sa fie integrata cu cunoasterea mediului? Ce ar trebui sa invete? Cum sa numere oile? Pomii din livada?
Sa va mai spun la clasele 3-4? Va mai amintiti voievozii? Domnitorii? Luptele romanilor de sute de ani... de la Decebal incoace? Va mai amintiti geografia? Cand eram scosi la harta.. si mancam pe paine rauri, munti, tari..capitale.. etc? Va intreb din nou... Pentru o materie care contine istorie si geografie.. ce mai ramane din istoria noastra? Sau din geografie?

Eu, vreau pe cat posibil sa evit accesul copilului la internet la o varsta prea frageda.. in special cand internetul este plin de pericole. Si in acelasi timp sa nu-l lipesc de o tableta..Si ce vrea ministerul? Manual electronic.. pe tableta.. cu internet inclus.
POFTIM?????? La clasa intai? Tipa de mama focului ca le stricam noi ochii la calculator acasa... Dar tot timpul la calculator? Asta cum se cheama? Eu nu ii permit mai mult de o ora pe zi...
Cine ne cere acordul pentru schimbari? Cine ne consulta macar cu privire la toate idioteniile pe care le vor introduse.. Iar in final, sa fim seriosi, cine plateste pentru acele tablete? O familie fara venituri...cum isi permite sa achizitioneze una macar? Nu mai vorbesc de faptul ca ar putea avea 3-4 copii sau mai bine?

De ce renuntam la competitie? Sa fie toti egali? Pai.. cum ramane cu cei care chiar pot..si au capacitatea de a fi cei mai buni? Ii condamnam sa fie medii.. sau sa renunte la lupta inainte de a incepe?

Ma uitam azi la o gradinita, la o doamna care se mandrea ca ai dansii copii.. scriu si citesc de la 3 ani. Lucreaza pe cartile de la clasa pregatitoare... Bun! Felicitari! Niste mici genii.. De care ce se va alege cand vor ajunge la scoala.. si vor relua ce au invatat acum? Se vor plictisi.. si inchide.

Ne intrebam de ce avem generatii de ratati la bac? Pai... incepe din copilarie.. cu un sistem prost organizat.

Voi cum vedeti lucrurile? Apreciez orice parere ( pentru ca a mea poate fi gresita) in primul rand in calitate de parinte...disperat cand priveste spre viitorul propriului copil.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Copilaria.. dulce sentiment

plimbare in trecut..

Remedii naturale.. pentru suflet