Fata nevazuta a invatamantului..

In urma reportajelor urmarite la TV cu privire la acea doamna invatatoare din Bucuresti, pot spune ca sunt iritata, dezgustata si revoltata si intristata. Nu doar pentru gestul doamnei si la acest capitol ma pot declara multumita de doamna invatatoare care ne indruma copilul in primii lui pasi timizi de clasa 1, cat pentru faptul ca toata lumea prezinta informatia incomplet. V-as putea scrie un roman despre nemultumirile acumulate in ultimii 4 ani (cei de gradinita, clasa pregatitoare si clasa 1). Ma uimesc cei care sunt parinti si vorbesc doar despre faptul ca li se cer bani: pentru auxiliare, pentru fondul scolii..pentru gardian, etc. As vrea sa va prezint si un alt punct de vedere. 

In primul rand, de ce ministerul se grabeste doar sa acuze?

Suntem la jumatatea anului scolar, iar copilul meu nu are manuale pentru clasa 1, conform noii programe. Este normal? Ce-ar trebui sa invete? Cum ar trebui sa procedam noi ca parinti? Sa dam ministerul in judecata pentru ca nu s-a ingrijit ca la inceput de an scolar (un an atat de important in viitorul lor) sa aiba manuale adecvate pe banci?

Acuzati editurile ca isi prezinta oferta de carte. Bun, acum sa va intreb: cati parinti mai au timp sa colinde mana de librarii ramase prin tara (si nu ma refer la Bucuresti. In Ploiesti avem  DOUA librarii...si niste tarabe care isi asteapta in zadar clientii, iar in afara de asta, mai avem hypermarketuri, unde pe langa piata, poate mai ai timp sa studiezi o oferta de carte in viteza). Parerea mea este ca avand informatia la indemana (si MULT sub preturile din librarii/hypermarketuri) parintii cu joburi cu program prelungit, sau cei de la sate, care ajung mai greu in oras pot ALEGE! pentru ca nimeni nu impune ce doresc sa aiba in biblioteca urmasii lor.

In al treilea rand, de ce este normal (si nimeni nu indrazneste sa puna macar aceasta problema) ca educatorii/invatatorii, impreuna cu parintii sa isi utileze salile de clasa, asa cum ministerul ar fi trebuit sa o faca, dar este prea ocupat sa acuze.. in loc sa se scuze pentru lipsurile sistemului? De ce educatorii/invatatorii trebuie sa-si asigure materialele din banii personali? Au salariile atat de mari? Oare domnul ministru ar putea trai cu un salariu de invatator debutant? As vrea sa vad un parinte ingrijorat pentru acei invatatori. Un singur parinte care sa intrebe “ doamna, dar aveti cu ce?” Majoritatea considera doar ca invatatorii se imbogatesc pe munca lor, dar nu toti invatorii/profesorii/educatorii sunt ca doamna (daca o pot numi asa) prezentata la stiri.

De ce alegeti sa prezentati, acuzati si sa restrictionati accesul copiilor catre carte? De ce nu am auzit pe nimeni vorbind de fotografii care fac cel putin 4 albume pe an de copil? De ce nu am auzit de asa numitii "actori" care vin cu "piese" de teatru in scoli? De ce nu vorbim si despre "concursurile" scolare, carticele tiparite de alte edituri fara nici o relevanta pentru evaluarea copilului, in care 30 din 30 copii ai clasei se aleg cu premiul 1? Si ... logic, mai si costa! Am prins si eu concursul de matematica "cangurul" acum 24 de ani, dar garantat reprezenta ceva si cu siguranta nu era contracost. Putea fi considerat o pre-olimpiada.
Ministerul, nu asigura absolut nimic, dar emite niste pretentii mari. Mi se pare normal ca intr-o epoca a vitezei, lucrurile sa evolueze, iar informatia sa vina mai aproape de tine. Ce faci cu ea mai departe este strict alegerea ta, ca parinte.

De ce nu aud inspectoratele sa se scuze singure pentru faptul ca au edituri si tiparesc auxiliare de proasta calitate si scumpe pe deasupra, si ei DA, taxeaza invatatoarele care indraznesc sa nu le achizitioneze pentru intreaga clasa? De ce vorbesc toti doar de edituri dar nu si de afacerile inspectoratelor?

Despre ce vorbim la gradinite? La scoala, de bine de rau, primesc niste manuale .. norocul celor de la orase este ca acestea sunt aproape noi, dar ar trebui sa vedeti in scolile de la sate in ce hal arata manualele trecute prin multe maini si generatii inainte de prezentul in care le sunt oferite copiilor. La gradinite nu exista nici un material pe care sa poata lucra educatoarele cu copiii.

Spunem ca fondul clasei este ilegal? DA, dar statul nu ofera banii pentru a face caldura in clase macar (si din nou, nu vreti sa vedeti la sate stivele de lemne ce urmeaza a fi arse, si la care nu te poti intreba daca le vor ajunge macar o luna). Ne trimitem la scoala copiii, ca sa ii imbolnavim? Pe banci stricate, in clase fara caldura si cu un parchet de 30 de ani din care salta praful la fiecare pas?

In timpul liber intru in multe scoli si gradinite, si observ invatoare, educatoare... ingrijorate. Isi doresc ce e mai bun pentru copii, dar le este teama sa le asigure, de "gura" parintilor.

Am avut in gradinita 2 copii cu situatii speciale si posibilitati 0. Daca 26 de parinti dadeau un leu in plus pe luna la engleza, puteau sa le asigure si lor accesul la cunoastere. Blamati sistemul si invatatorii? Din 26 de parinti, doar 5 au fost de acord sa faca acest efort lunar! 5!!!! Poate va imaginati ca restul erau lipsiti de posibilitati... Va inselati! Lumea la general s-a schimbat! A face un bine cuiva de langa tine e ca si cum ti-ai taia o mana.

Va spun cu mana pe inima, ca nu am intalnit in scolile din judetul Prahova o invatatoare care sa oblige parintii sa cumpere carti (carti! nu auxiliare). Dar am intalnit invatatori care se folosesc de reduceri in interesul personal. Stati sa va traduc.. interesul personal in cazul de fata, a fost ca toti copiii sa aiba auxiliare si sa poata lucra toti aceleasi exercitii, chiar daca nu si le-au permis.

DA, voi condamna invatatoarele care obliga parintii sa cumpere carti (nu manuale) pentru ca sunt constienta ca fiecare are un buget si ca multi nu-si permit, dar categoric nu sunt de acord ca informatia, oferta ..sa fie restrictionate. Si eu, la randul meu AM ALES ce vreau sa invete copilul meu si ce vreau sa aiba in biblioteca peste ani. Sunt de ambele parti ..si parinte si reprezentant..dar prin natura meseriei sunt si in pielea invatatorilor si vad lucrurile in ansamblu.

Probabil voi fi o voce ce nu se va face nici acum auzita, dar e pacat sa fie prezentata doar o parte a problemei, a celui care tipa mai tare (in cazul de fata, ministerul).

Si imi doresc sa se schimbe ceva in invatamant, ceva in bine, astfel incat sa nu-mi fie teama ca peste ani copilul meu nu va avea decat poze sa-si aminteasca ce frumos pierdea timpul in scoala, pentru ca nu avea manuale de pe care sa invete sau carti din care sa citeasca, sa descopere..!

P.S. Se subintelege ca nici o televiziune nu a acceptat sa modereze postarea mea de mai sus, nici macar acceptata sub forma de comentariu. De ce? Pentru ca spun lucrurilor pe nume? Si afirm ca pestele se impute de la cap? Vrem sa ajungem la un sistem finlandez? Ar putea incepe cu costurile.. pentru ca elevii de acolo nu au nevoie sa isi cumpere nici macar o radiera, iar atunci da, ar fi ilegal fondul clasei, al scolii... si auxiliare. Dar cartea nu a ranit pe nimeni...si ma simt prost ca in tara mea "ai carte, ai parte" a devenit o injuratura.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

"Nu tot ce straluceste este aur"

Eurovision 2015

Scurta biografie...